Follow us:

2014: Israel / Palæstina

 

Fra den 12. april til den 21. april 2014 afholdte IP-NU i samarbejde med IntRpol fra Syddansk Universitet og International Debat fra Københavns Universitet en studietur til Israel og Palæstina. 15 statskundskabere fra Aarhus Universitet deltog i turen. Her er en beretning fra IP-NUs egne Simone Gundtoft Simonsen og Johanne Damgaard Sørensen.

 

Påsketur til Israel/Palæstina – konflikten på 9 dage

Lige fra turens start blev det klart for os, hvor anspændt konflikten mellem Israel og Palæstina er. Allerede før vi fik tilladelse til indrejse, blev en gruppe af turens deltagere tilbageholdt længe i Tel Aviv lufthavn og udspurgt indgående om deres gøremål i landet. Den massive, israelske militære tilstedeværelse, som efterfølgende mødte os i byerne, vi besøgte, bekræftede meget hurtigt dette første indtryk for os.

 

Allerede på dag et i Hebron fik vi også slået fast, hvor radikale holdninger, der findes på begge sider af konflikten. Som det første mødte vi en repræsentant for henholdsvis de israelske bosættere i Hebron, og den palæstinensiske aktivistgruppe Youth Against Settlements, som på mange måder kan siges at udgøre nogle af konfliktens yderpunkter. Disse store kontraster, der ved første øjekast syntes så kendetegnende for konflikten, genfandt vi i høj grad i selve landet på vores rejse mellem de forskellige byer. Inden for relativt få kilometer oplevede vi både de hvide, solrige strande i Tel Aviv, spækket med turister og dyre hoteller, og muren lidt længere inde i landet, der, alt afhængig af synspunkt, eksisterer på grund af sikkerhed eller et ønske om adskillelse, og som skærer sig flere hundrede kilometer gennem landskabet.

 

Netop disse store kontraster gjorde et enormt indtryk på os, da de fleste af os var førstegangsrejsende til landet, og vi vidste derfor ikke rigtig på forhånd, hvad vi præcis skulle forvente. Det gik hurtigt op for os, hvor stor uenighed, der er om stort set alle aspekter af konflikten; alt fra, hvordan den bør løses, og til, hvad den i bund og grund drejer sig om. Meget hurtigt blev det lettere at forstå, hvorfor der endnu ikke er fundet en løsning på det hele.

Hele turen var tæt pakket både med faglige indslag og nye indtryk, og det kunne slet ikke undgås hurtigt at falde i snak med sine medrejsende om alt det, man oplevede sammen. På ingen tid lærer man hinanden overraskende godt at kende. Studieturen er derfor en oplagt mulighed for komme med på en tur, hvor der er et klart fagligt fokus, mulighed for at få kæmpe oplevelser, og hvor det ikke kan undgås at få nye venskaber.

Af: Simone Gundtoft Simonsen og Johanne Damgaard Sørensen,

IP-NU's studietursudvalg